Koska eteenpäin kasvattajaseurasta?

03.04.2023

Kevät alkaa olla jo pitkällä ja se tarkoittaa monissa kiekkoilevissa perheissä pientä paniikkia, kun mietitään ensi kauden pelipaikkoja. Kirjoitin vuosi takaperin sivuten tätä samaa asiaa. Eli kysymys jota monessa perheessä pyöritellään on se, koska pitäisi siirtyä suurempaan seuraan. Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Jos perheestä löytyy lahjakas ja innokas kiekkoilija, alkaa ohjeita ja neuvomaan tulemaan useasta suunnasta, missä ja milloin kannattaa siirtyä.

Haastavin tilanne on yleensä niissä perheissä, joissa ei välttämättä ole tällaisesta aikaisempaa kokemusta vaikkapa jo vanhemman sisaruksen kohdalla. Suuremmasta seurasta voidaan pahimmillaan ilmoittaa, että jos ette nyt tänne tule, paikkaa ei enää löydy tulevina vuosina. Lisänä tähän yleensä ilmaistaan huoli pelaajan kehityksen jatkumisesta, jos jäädään vielä kasvattajaseuraan. Monesti näissä tämä kommentti ei tule suurseuraan valmennuspäälliköiltä, vaan yksittäisen joukkueen valmentajalta, jolla saattaa olla itsellä täysin eri motiivit pelaajan siirtoon. On helppo ymmärtää, että pelaajan perheessä nousee tällaisten kommenttien jälkeen epävarmuus ja siirtoa suurseuraan aletaan pitää ainoana hyvänä ratkaisuna.

Tosiasia on kuitenkin, että mikäli pienemmässä seurassa on asiat hoidettu hyvin ja tulevallekin kaudelle on hyvä kehitysympäristö olemassa, siirtoa on turha kiirehtiä. Tähän on olemassa perusteeksi hyvää faktatietoa käynnissä U16 SM-sarjan finaalijoukkueiden osalta. Finaaleissahan pelaavat Tappara ja TPS, molempiin joukkueisiin on tullut täksi paljon uusia pelaajia lähialueiden pienemmistä seuroista. Laskin, että TPS:lle on tullut 7 pelaajaa ja Tapparalle peräti 10 pelaajaa.